Firmamız tarımsal Ar-Ge faaliyetlerine, 2011 yılında yurt dışından temin ettiği buğday hatlarının tarımsal değerlerini ölçmek üzere denemeler kurarak başlamıştır.

2012 yılında ekmeklik ve makarnalık buğdaylara ait geniş bir ebeveyn populasyonu ile melezleme ıslah programını başlatmıştır.

Tarımsal değerleri ölçmek üzere 2013 yaz döneminde II. ürün tane mısır ve soya fasulyesi denemeleri, güz dönemi itibariyle de kırmızı mercimek ve nohut denemeleri kurulmuştur. Yeni melez kombinasyonları oluşturmak amacıyla aynı dönemde kışlık buğday denemeleri ve gözlem bahçeleri kurulmuştur.

2014 bahar döneminde, yeni çeşit geliştirmek amacıyla yurtdışından getirilen pamuk hatları ile ebeveyn populasyonu oluşturulmuş ve yaz döneminde melezleme programı başlatılmıştır.

Söz konusu çalışmalar devam ederken, 2017 yılında iki sıralı ve altı sıralı yemlik arpa için çeşit geliştirme çalışmaları, ayrıca uluslararası araştırma enstitüleri ve uluslararası çeşit geliştirme programlarıyla yapılan protokoller neticesinde ileri kademe durulmuş hatlar üzerinde seleksiyon ıslahı faaliyetleri de başlatılmıştır.

2018 yılında; 1 ekmeklik buğday, 2 makarnalık buğday ve 1 nohut hatları için tescil başvurusu yapılmış ve üretim izinleri alınmıştır. Firma yem bitkileri üzerine Ar-Ge faaliyetleri başlatmıştır.

2019 yılında yeşil mercimek ve soya fasulyesi için ıslah programı başlatılmış ve 1 kırmızı mercimek hattı için tescil başvurusu yapılmış ve üretim izni alınmıştır. Aynı yıl laboratuvar koşullarında buğday genotipleri üzerinde mutasyon ıslah programı başlatılmıştır. Ukrayna Ar-Ge İstasyonunda Mercimek ve Nohut ıslah programı kapsamında denemeler kurulmuştur.

2020 yılı bahar dönemindeI. ürün tane mısır denemeleri, yaz döneminde ise II. Ürün tane mısır ile silajlık mısır için çeşit geliştirme denemeleri kurulmuştur. Aynı yıl 2 ekmeklik buğday ve 1 makarnalık buğday için tescil başvurusu yapılmıştır. Aralık ayında 2 pamuk hattı için tescil başvurusu yapılmış ve üretim izinleri alınmıştır.

2021 yılında tescil test süreçlerini tamamlayan 1 ekmeklik buğday (Meya-3) ve 2 makarnalık buğday (Meya-1 ve Meya-2) hatları yüksek performanslarla tescil edilmiştir. Mercimek ve nohut hatları ile laboratuvar ortamında hızlı ıslah programları başlatılmıştır. Rusya Ar-Ge istasyonunda ayçiçeği ıslah programı için denemeler kurmuştur.

Firma 2022-2024 döneminde; 2 Ekmeklik Buğday, 1 Makarnalık Buğday, 2 Arpa, 2 Nohut, 2 Kırmızı Mercimek, 1 Yeşil Mercimek, 2 Dane Mısır ve 2 Pamuk hatları için tescil başvurusu planlamıştır.

Ar-Ge çalışmalarımıza ait albüm için tıklayınız..