2010 yılında kurulan Meya Tohum, 2012 yılından beri Tarım Bakanlığı tarafından “Yetkilendirilmiş Tohumculuk Kuruluşu” olarak Sertifikalı Tohum Üretimi yapmaktadır. Yoğun olarak faaliyet gösterdiği bölgede ağırlıklı olarak tahıl ve baklagil tarımı yapılması nedeniyle buğday, arpa, nohut ve mercimek tohumu üretmektedir.
Bölge yaklaşık 900.000 ha alanda buğday tarımı ve ortalama 3 milyon ton buğday üretimiyle Türkiye toplam buğday üretiminin % 14,3’ünü karşılamaktadır. Ayrıca 200.000 ha alanda kırmızı mercimek tarımı ve yaklaşık 300 bin tonluk rekolte ile Türkiye toplam üretiminin % 90’'ı bu bölgede gerçekleşmektedir. (Kaynak: TMO 2019 Raporları)
Tarımsal Ar-Ge faaliyetlerini 2011 yılında başlatan firma, 2016 yılında bu faaliyetlerini kurumsallaştırmak ve geliştirmek amacıyla alt yapısını tamamlamış ve Tarım Bakanlığı tarafından “Özel Sektör Tarımsal Araştırma Kuruluşu” olarak tescil edilmiştir. Ulusal ve Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüleri, Uluslararası Çeşit Geliştirme Programları, Üniversiteler ve Uluslararası Tohum firmaları ile işbirliği ve ortak projeler yürütmektedir.
2015 yılında artan iş hacmini karşılayabilmek için Diyarbakır 3. OSB’nde, 12.000 m2 alan üzerinde, yıllık 22.000 bin ton işleme kapasitesine sahip yeni ve modern Tohum Eleme ve Paketleme tesisi faaliyete geçirilmiştir. Aynı yıl yurt dışı pazarlara (Ortadoğu, Rusya ve Ukrayna) hizmet verebilmek amacıyla Genesis Seed firması faaliyetlerine başlamıştır.
2017 yılında gerekli alt yapı çalışmalarını tamamlayan firmaya, Tarım Bakanlığı tarafından Tahıl ve Baklagil türleri için “Laboratuvar Analizi ve Belgelendirme” yetki devri yapılmıştır. Bu tarihten itibaren üretilen tohumlar, söz konusu laboratuvarda ISTA standartlarına göre fiziksel ve fizyolojik testlere tabi tutularak sertifikalandırılmakta ve pazara sevk edilecek ürünlerin kalitesi için güvence verilmektedir.
Firma, bölgede yapımı süren barajlar ile sulama imkanlarının gelişmesinin üretim desenlerinde değişim yaratacağı bilinciyle, Ar-Ge faaliyetlerinde alternatif ve fakültatif çalışmalarını yoğunlaştırmıştır. Bu anlamda; tahıl ve baklagil türleri yanında, pamuk, mısır, susam, soya fasulyesi ve ayçiçeği gibi endüstri bitkileri ile yem bitkileri üzerinde ıslah çalışmaları yürütmektedir.
Yurtiçi ve Yurtdışında 8 farklı Agro-Ekolojide Ar-Ge istasyonu bulunan firmaya ait 2 çeşit Makarnalık Buğday, 1 çeşit Ekmeklik Buğday ve 1 çeşit Kırmızı Mercimek test süreçlerini tamamlayarak tescil edilmişlerdir. Halen üretim izinli olan; 2 çeşit adayı Ekmeklik Buğday, 1 çeşit adayı Makarnalık Buğday, 1 çeşit adayı Arpa, 1 çeşit adayı Nohut ve 2 çeşit adayı Pamukla ilgili resmi tescil test süreçleri devam etmektedir.
2020 yılında ilave yatırımla kapasite artırımına giden firma, 4200 m2 kapalı alana sahip tesisine ek olarak 2000 m2’lik yeni bir tohum işleme ve paketleme tesisini faaliyete geçirmiştir. Burada Baklagil tohum eleme alanını Hububat alanından ayırarak iki ayrı prosesile daha kaliteli üretim ortamı sağlanmıştır. 17500 m2 alan üzerinde, 6200 m2 kapalı alana sahip firma, aynı anda 8000 tonluk depolama ve yıllık 35.000 tonluk tohum işleme kapasitesine ulaşmıştır.
Firma, 200’e yakın Sözleşmeli Yetiştiricisiyle her yıl yaklaşık 7.000 ha alanda tohum üretimi yapmaktadır. Tüm süreçleri titizlikle yürüten deneyimli ve kalifiye ekibiyle Meya Tohum, en iyi ürün ve en kaliteli hizmeti garanti etmektedir.
Gelecek vizyonunu faaliyet gösterdiği pazarlarda “En Güvenilir Tohumcu Kuruluş” olarak belirleyen firma, müşteri odaklı iş anlayışıyla çok iyi memnuniyet performansına sahiptir.
Saygılarımızla…